Skip to content

Apuvälinemessut blogi

Blogi 13.5.2022

Miltä pimeys tuntuu?

Miten toimisin, jos minulla ei olisi näköaistia? Vastauksia voit tulla etsimään Pimé Caféseen. Näkövammaisten liiton Kaisa-Maria Alanen kertoo mikä on Pimé Café ja mistä se on saanut alkunsa. Tutustu ja tule kahville Pimé Caféseen Apuvälinemessuille!

Blogitekstiin

Kaisa-Maria Alanen, Näkövammaisten liitto

Blogi 9.5.2022

Hyvä keskustelu rakentuu yhdessä

Apuvälinemessuilla käydään ensimmäinen esteetön Erätauko -keskustelu. Erätauko on kehitetty yhteiskunnallisten keskustelujen käymiseksi rakentavasti, dialogina. Intonaattorit Oy:n perustaja ja aikuisneurologinen puheterapeutti Elisa Johansson avaa blogissaan Hyvin sanottu -hankkeen Erätauko-menetelmää. Tutustu ja tule messuille kuuntelemaan esteetöntä Erätaukoa.

Blogitekstiin

Elisa Johansson, Intonaattorit

Blogi 6.5.2022

Seksuaalisuus kuuluu kaikille – myös vammaisille

Ilon Kipinän seksuaalikasvattaja Raila Riikoselle seksuaalioikeuksien turvaaminen jokaiselle on sydämen asia. Suomessakin 15-64 vuotiaista 15% on vammaisia. Vammaisten seksuaalisuus ei voi olla enää tabu. Tarvitaan tietoa ja asennemuutosta. Apuvälinemessujen Seksuaaliterveyden teemaosasto on toteutettu yhdessä Railan kanssa. Lue Railan mietteitä blogista ja tule juttelemaan lisää messuille!

Blogitekstiin

Raila Riikonen, Ilon Kipinä

Blogi 5.5.2022

Lupa haaveilla, suunnitella ja matkustaa

On aika jälleen haaveilla, suunnitella ja innostua matkustamisesta. Esteettömän matkailun asiantuntija, Palmuasema-bloggaaja Sanna Kalmari on mukana Apuvälinemessuilla toteuttamassa Esteettömän matkailun teemaa. Mukana olevat matkailuyritykset ja teeman ohjelma tarjoavat erinomaisen kattauksen koti- ja ulkomaan matkailua sekä esteettömän matkailun tietoa. Nappaa Sannan blogista hitunen matkakuumetta ja tule messuille juttelemaan lisää. Oivallinen tilaisuus kysyä vinkkejä Sannaltakin. Blogi on julkaistu Palmuaseman sivuilla.

Blogitekstiin

Sanna Kalmari, Palmuasema

Blogi 4.5.2022

Kuntoutus auttaa aivovammaoireisiin

Suomessa diagnosoidaan vuosittain 20 000 uutta aivovammaa. Aivovamman aiheuttama toimintakyvyn haitta saattaa selvitä vasta vuosien seurannassa työ- ja arkielämässä. Validian neurokirurgian erikoislääkäri Seppo Juvela painottaa aivovammakuntoutuksen merkitystä blogissaan. Tutustu ja tule Apuvälinemessuille keskustelemaan lisää Validian asiantuntijoiden kanssa.

Seppo Juvela, Validia

Blogi 2.5.2022

Erityinen rakkaus vie erityisen paljon voimia

Erityislapsen vanhemmuus mullistaa koko elämän. Leijonaemojen toiminnanjohtajan Pia Lemmetyn blogitekstiä voi suositella ihan kaikille – vanhemmille, terveys- ja sosiaalialan ammattilaisille, oppilaitosten edustajille, virkamiehille, ja tietenkin erityislasten vanhemmille. Erityinen rakkaus vie erityisen paljon voimia. Vertaistuki on suuri apu, mutta myös yleisen ymmärtämisen tasoa olisi hyvä nostaa. Ota lukuun ja tule Apuvälinemessuille juttelemaan lisää!

Blogitekstiin

Pia Lemmetty, Leijonaemo

Blogi 28.4.2022

Lantion asento on hyvän istuma-asennon kulmakivi

Lantion asento on hyvän istuma-asennon kulmakivi. Haltijan Mia Koski ja Reetta Uuttera kirjoittavat Apuvälineen blogissa miksi asento on pyörätuolikäyttäjälle oleellinen ja mistä lähteä liikkeelle optimaalista asentoa etsiessä. Tutustu ja tule keskustelemaan lisää istumisen ratkaisuista messuille Haltijan osastolle!

Blogitekstiin

Kuvassa tutkaillaan asennonhallinnan apuvälineitä

Blogi 20.4.2022

Apuvälineet mahdollistavat näkövammaisen uran ja polun

Apuvälineet ovat ja pysyvät näkövammaisen arjessa pikku oppilaasta opiskeluun- ja työhön. Arsenaali vaihtelee näkötilanteen muutosten ja apuvälinekehityksen mukaan. Näkövammaisten liiton työelämäasiantuntija Katja Kuusela kirjoittaa blogissaan aiheesta omakohtaisen kokemuksen kautta. Tutustu blogiin ja tule messuille keskustelemaan lisää aiheesta.

Blogitekstiin

Katja Kuusela, Näkövammaisten liitto

Blogi 13.4.2022

Talouden ja toiminnan tunnuslukujen rinnalle tarvitaan sosiaali- ja hoivapalveluissakin laadun seurantatietoja

Hoivapalveluissa tarvitaan laadun seurantatietoja talouden ja toiminnan tunnuslukujen rinnalle. Sote-uudistuksessakin puhutaan vaikuttavuudesta ja kustannustehokkuudesta. Validian Riikka Haahtela kirjoittaa Apuvälineen blogissa mitä tarkoittaa laatutyö asumis- ja kuntoutuspalveluissa.

Blogitekstiin

Riikka Haahtela, Validia

Blogi 7.4.2022

Lapsen tulisi voida tutkia ja havainnoida ympäristöään itsenäisesti

Lapsen tulisi voida tutkia ja havainnoida ympäristöään itsenäisesti. Oppimisen kannalta tärkeässä 6-36kk iässä liikuntarajoitteisilla lapsilla ei ole ollut samanlaisia mahdollisuuksia tutkia ympäristöään. Nyt markkinoille on saatu pienille kulkijoille omia sähköisiä apuvälineitä. Algol Trehabin Minna Knuuttila tuntee lasten kuntoutuksen ja apuvälineet, lue Minnan innostava blogi aiheesta.

Blogitekstiin

Minna Knuutila, Algol Trehab

Blogi 5.4.2022

Harvinaisen hyvä arki
– miten parantaa elämänlaatua?

Invalidiliiton Harvinaiset-yksikön suunnittelija Tanja Lehtimäki korostaa blogissaan harvinaissairaiden hyvän arjen merkitystä, tasapainoa ja sujuvuutta. Ymmärrys ja tuki ovat tärkeitä, kun tietoa on saatavilla vähän. Harvinaiset järjestävät Apuvälinemessuilla tilaisuuksia niin ammattilaisille kuin harvinaisille. Tutustu ja tule mukaan – harvinaisen hyvän arjen puolesta.

Blogitekstiin

Tanja Lehtimäki, Harvinaiset-yksikkö, Invalidiliitto

Blogi 28.3.2022

Esteettömiä asuntoja on vähän

Väestö ikääntyy vauhdilla, mutta asunnoista vain 15 % on esteettömiä. Ennusteiden mukaan 10 vuoden päästä yli 25% suomalaisista on yli 65-vuotiaita. Vanhustyön keskusliiton korjausneuvoja Nina Leino valottaa blogissaan asuntojen korjausneuvonnan sekä asumisen ennakoinnin on merkitystä. Esteettömyys mahdollistaa itsenäisen toiminnan.

Blogitekstiin

Nina Leino, Vanhustyön keskusliitto

Blogi 23.3.2022

Elämää apuvälinein

Mervi Jylli tuntee elämän apuvälinein. Hän on kahden lapsen äiti, tyttärensä omaishoitaja ja työskentelee Camp Mobilityllä avainasiakas- ja tuotepäällikkönä. Apuvälineet vaihtuvat tiuhaan lapsen kasvaessa, myös ympäristön esteellisyys tuo oman lisänsä arkeen. Lue Mervin blogista huomioita apuvälineistä arjessa nuoren kasvaessa.

Blogitekstiin

Kuvassa Mervi Jylli tyttärensä kanssa

Blogi 17.3.2022

Miksi panostaa esteettömyyteen?

Esteettömyyssäädökset ja ohjeistukset antavat hyvän pohjan esteettömyyden toteuttamiseksi, mutta kokonaisuuden toteutuminen löytyy yksityiskohdista ja voi olla joskus yllättävän yksinkertaisia ratkaisuja. Riesa Consultativen Atso Ahonen kirjoittaa blogitekstissään, miksi esteettömyyteen kannattaa panostaa. Riesa tekee esteettömyydestä mahdollisimman helposti lähestyttävää.

Blogitekstiin

Atso Ahonen, Riesa Consultative

Blogi 9.3.2022

Maalaisjärki huhuu? – 25 vuotta esteettömyyden puolesta

Hyvinvointialueiden muodostuessa kiinteästi asennettavien apuvälineiden hankintavastuut saattavat siirtyä, paikkakunnasta riippuen, osaksi maakunnallisia apuvälinekeskuksia. EN-apuvälineen Osmo Koivisto, Camp Mobilityn liiketoimintakonsultti, tiivistää tekstissään oleelliset faktat ramppihankintaa suunnitteleville ja kertoo miten välttää virheet ja vaaran paikat. Camp Mobility on mukana Apuvälinemessuilla toukokuussa.

Blogitekstiin

Osmo Koivisto, Camp Mobility Apuvälinemessujen blogissa

Blogi 16.2.2022

Tavoitteena yhä eheämpi kasvun ja oppimisen polku

Kuinka saada muutoksia sisältävät eri kasvun ja koulupolun siirtymät onnistumaan arjen tasolla? Kuinka huomioida lapsen ja nuoren ikäkausi sekä kehitysvaihe nivelvaihetyössä? Miten kasvattaa lasten tai nuorten valmiuksia siirtymävaiheita varten? Mari Luosa Oppimis- ja ohjauskeskus Valterista johdattelee näihin aiheisiin blogitekstissään. Mari kertoo aiheista lisää keskiviikkona 11.5. klo 10 Apuvälinemessujen ohjelmalavalla. Tervetuloa kuulemaan ja keskustelemaan!

Blogitekstiin

Mari Luosa, Oppimis- ja ohjauskeskus Valteri

Julkaisemme Apuvälinemessujen Blogissa tapahtuman kumppaneiden kirjoittamia asiantuntijablogeja. Aiheet ovat esillä messuilla, joten tervetuloa mukaan keskustelemaan ja kuulemaan lisää Apuvälinemessuille. Apuvälinemessut järjestetään seuraavan kerran 9.-11.11.2023 Tampereen Messu- ja Urheilukeskuksessa.

Infoa kävijälle