Skip to content

Apuvälinemessut blogi

Apuvälineet mahdollistavat näkövammaisen uran ja polun

Kuvassa tietokoneen näppis suurilla kirjaimilla

 

Apuvälineet ovat ja pysyvät näkövammaisen arjessa pikku oppilaasta opiskeluun- ja työhön. Arsenaali vaihtelee näkötilanteen muutosten ja apuvälinekehityksen mukaan.

Apuvälineet uralla ja polulla

Ykkösluokalta lähtien koulutiellä kaverinani ovat kulkeneet mitä moninaisimmat apuvälineet. Alaluokilta muistan ainakin kohopulpetin, lukulampun, jalallisen suurennuslasin sekä viivain suurennuslasin. Pehmeällä lyijykynällä harjoittelin kirjaimet ja numerot ja vihkossa oli vahvat viivat.

Näkövammaistaitoja opin tukijaksoilla Jyväskylän näkövammaisten koululla (nyk. Oppimis- ja ohjauskeskus Valteri, messuosasto 6e109) sekä koululaisille suunnatuilla Näkövammaisten keskusliiton (nyk. Näkövammaisten liitto, messuosasto 6a48) sopparikursseilla.

Kauppaoppilaitokseen siirryttyäni sain ihmeellisen laitteen, optisen suurennuslaitteen lukutelevision (Aviris, 6a48). Tuossa vaiheessa olin jo tottunut lukemaan kirjoja äänikirjoina, joten esimerkiksi sanomalehtien maailma avautui uudella tavalla.

2000-luvun alussa kävin aikuislukion sanan mukaisesti aikuisena ja Kelan ammatillisena kuntoutuksena myönnetty lukutelevisio seurasi minua koulussa luokasta toiseen eli kuljetin sitä mukanani pyörillä varustetulla pöydällä.  Innokkaana istuin etupenkissä ja takana olijat näkivät kaiken mitä lukutelevision ruudulla näkyi. En antanut sen häiritä sivistyksen suhinaa.

Ennen ylioppilaskirjoituksia sain käyttööni kannettavan tietokoneen ZoomText-ruudunlukuohjelmalla. Tietokone helpotti merkittävästi yo-kirjoituksista suoriutumista.

Tietokone apuvälineohjelmineen ja oheislaitteineen (Näköpiste PolarPrint Oy, 6b50) on sittemmin ollut mukanani sosionomiopinnoissa ja työelämässä. Mainitsemisen arvoista on myös se, että nykyisissä älypuhelimissa on itsessään ruudunlukuohjelmia ja muita käyttöä helpottavia toimintoja.  Ja lukutelevision ihmeellinen tarina jatkuu, kun muutama vuosi sitten tutustuin malliin, joka tunnistaa tekstin ja puhuu sen ääneen. Nyt työpöydälläni on useita ”juttukavereita”.

Asiantuntijat apuna työelämäasioissa

Omakohtainen kokemukseni näkövammaisten apuvälineistä ja siitä kuinka ne näkötilanteen mukaan muuttuvat ja teknologioiden tiimoilta kehittyvät, auttaa minua asiakastyössäni työelämäasiantuntijana. Kohtaamme Työelämäpalveluissa asiakkaita, joiden näkö on heikentynyt työikäisenä, siinä kohden näkövammaistaitojen opettelulla on iso merkitys. Motivaatio pitäisi löytyä mahdollisimman pian, ettei työelämä menisi menojaan. Työssä pysymistä ja sinne pääsemistä tukevat apuvälineiden ohella, ammatillinen kuntoutusselvitys, vammaispalvelut sekä TE-palveluiden tukitoimet. Näkövammaisille ammatillista kuntoutusselvitystä tuottaa Kuntoutus Iiris (6a48). Selvitys on kattava ja siinä käydään läpi myös apuvälinetarve.

Työelämäpalvelujen asiantuntijoita voi tavata Näkövammaisten liiton osastolla 6a48 keskiviikkona 11.5.  Tervetuloa!

Katja Kuusela, Näkövammaisten liitto

Katja Kuusela
työelämäasiantuntija, sosionomi (ylempi AMK),
Näkövammaisten liitto ry / Työelämäpalvelut

Näkövammaisten liitto on Apuvälinemessujen yhteistyökumppani ja mukana messuilla niin osastolla kuin ohjelmassakin.

 

Apuvälinemessut 11.-13.5.2022 Helsingin Messukeskuksessa.

Ammattilaiset pääsevät messuille veloituksetta rekisteröitymällä kävijäksi netissä. Yleisön messuliput 10€. Klikkaa itsesi mukaan messuille messuinfo-sivulta!

Messuinfo kävijälle

Blogin etusivuille