Skip to content

Apuvälinemessut blogi

Elämää apuvälinein

erityislapsen omaishoitajana apuvälineet mukana arjessa

Kuvakollaasi Mervistä ja hänen tyttärestään. Tytär kulkee pyörätuolilla erilaisissa paikoissa, kotona, ulkona, hotellissa.

Olen Mervi Jylli, kahden tyttären äiti ja omaishoitaja. Omaishoitajuuden ohella työskentelen apuvälinealalla, joten myös muut alan toimijat ovat tulleet tutuiksi, paitsi työn kautta, myös tyttären apuvälineiden sovituskäyntien myötä. Tällä hetkellä toimin vuokraustoiminnan avainasiakas- ja tuotepäällikkönä Camp Scandinavia Oy:ssä Camp Mobilityllä, jossa pitkään alalla olevien työkavereiden kanssa pyrimme tuomaan parhaat mahdolliset apuvälineet suomalaisten tarvitsijoiden saataville erilaiset hankintavaihtoehdot huomioiden.

Apuvälinetarpeiden laajuus lapsen eri ikäkausina yllättää erityislapsiperheen

Apuvälineiden käyttö arjessa on tullut tutuksi nuorimmaisen tyttären synnyttyä MMC liikuntavamman kanssa. Pelkästään jo lapsen nopean kasvun myötä apuvälineitä vaihtuu tiuhaan, mutta myös ympäristön esteellisyys ja sääolosuhteet tuovat oman lisänsä selviytyä arjessa, jos liikut ns. pyörillä.

Jo synnytyssairaalassa saimme tietää, miten lapsen hoidontarvetta tultaisiin seuraamaan vuosittain eri erikoisalojen omalääkäri ja -hoitajakäynnein 16 vuoden ikään saakka. Ja että apuvälineisiin liittyvistä tarpeista ja ratkaisuista tultaisiin huolehtimaan yhteistyössä lasten fysioterapeuttien, apuvälineyksikön ja palvelutuottajien kanssa.

Työssäni apuvälinealalla olin kyllä jo monesta asiasta tietoinen, mutta se miten paljon erilaisia välineitä todellisuudessa tarvitaan, jotta selviytyminen arjessa mahdollisimman itsenäisesti onnistuisi, olikin jotain paljon enemmän. Pienillä ratkaisuilla kuten kynnysluiskilla ja sähköisillä oven avauksilla saataisiin jo useita rakennuksia pyörillä liikkuville esteettömäksi, jos rakennusvaiheessa niin haluttaisiin.

Muistan miten työlästä ja haastavaa oli aikanaan kilpailuttaa itse oman kodin asunnonmuutostyöt. Jatkossa alueellinen hyvinvointikeskus huolehtii tästä kaikesta byrokratiasta tuomalla palvelut yhdelle ja samalle luukulle, mikä on merkittävä parannus entiseen.

Ortooseista ja kelattavasta seisomatelineestä aktiivipyörätuoliin ja mopokeulaan

Tyttären ensimmäisten vuosien aikana raajoja operoitiin ja tuettiin erilaisilla lastoilla, sääri- ja reisiortooseilla, tukisidoksilla ja tukikengillä. Tämä mahdollisti mm. pystyasentoon nousemisen ja kävelyn rollaattorin kanssa useiksi vuosiksi. Fysioterapeutti aloitti viikoittaiset kotikäynnit jo muutaman kuukauden iässä ja vaativa lääkinnällinen kuntoutus on jatkunut siitä asti päiväkoti- ja koulukäynteinä. Nyt yläasteelta tyttö kulkee matkat terapioihin jo yksin inva-taksilla. Itsenäisyyteen rohkaiseminen on kaikella tavalla tärkeää kasvun ja kehityksen kannalta, jotta syntyy luottamus pärjätä maailmassa, vahvistuu.

Ensimmäinen pyörätuoli tuli käyttöön kolmen vuoden iässä ja tänä vuonna siirryttiinkin lasten pyörätuolimalleista aikuisten kevyeen aktiivipyörätuoliin. Pyörätuoliin kiinnitettävä nokkapyörä ja sähköinen ajolaite mahdollistavat yhä itsenäisemmän liikkumisen ja pidemmät matkat, maastossa kuin maastossa, lähes säällä kuin säällä.

Ennen sähköisten ajokeulojen markkinoille tuloa, käytössä oli sähkömopo, jolla tyttö kurvaili ala-aste ikäisenä päästäkseen muiden mukana koulun pidemmille retkille ja liikuntapaikoille.

Vielä silloin kun voimaa jaloissa riitti, oli kolmipyörä ehdoton ykköshitti. Pyöräily nostatti aina ilon kasvoille ja liike ylläpiti alaraajojen lihaskuntoa ja nivelten liikkuvuutta unohtamatta hengitys- ja verenkiertoelimistön terveyshyötyjä. Kolmipyöriinkin ovat yleistyneet sähköavustukset, mikä mahdollistaa pyöräilyistä nauttimisen yhä pidempään, vaikka voimat jaloissa tai koordinaatio iän tai sairauksien myötä vähenisivät.

Apuvälineteknologia onneksi kehittyy vuosi vuodelta, mitä on ollut hienoa seurata. Muistan muun muassa, miten kelattava seisomateline oli aikanaan mullistava keksintö meille. Kuntoutuksellisen pystyasennon treenaaminen vapautti lapsen liikkumaan itsenäisemmin, kuljettamaan esim. ruokailuvälineitä pöytään. Samalla lapsi sai kokea auttamisen ja osallistumisen iloa perheen askareissa.

Ulkomaan matkoille olemme vuokranneet mukaan oman tuolin sijaan ristikkorunkoisen pyörätuolin, joka menee pienempään tilaan lentokoneen ruumassa ja perillä vuokra-auton takakonttiin. Toki nykyisin kiinteärunkoiset pyörätuolitkin saa purettua osiin ja mahtumaan autoon. Tai sitten voi hankkia kokoontaittuvan pienen sähkömopon tai sähköpyörätuolin, jos luvassa on mäkisiä maastoja.

Tervetuloa tapaamaan meitä Campin osastolle Apuvälinemessuilla!

Ja ilmoittaudu mukaan kuuntelemaan webinaariamme 8.4. Itsenäisesti kotona: Omaishoidon apuvälineet https://campmobilitykoulutus.nettilomake.fi/form/12695 jossa käymme läpi omaishoidon apuvälineitä ja keskustelemme TAYS apuvälinekeskuksen palvelupäällikön kanssa Hyvinvointialueiden muodostumisen etenemisestä, ja mitä se tarkoittaa apuvälineiden hankinnan kannalta.

Ota seurantaan myös Elämää Apuvälinein Instragram -sivumme: https://www.instagram.com/elamaa_apuvalinein/

Mervi Jylli
kahden tyttären äiti ja omaishoitaja
avainasiakas- ja tuotepäällikkö Camp Mobility

 

Apuvälinemessut 11.-13.5.2022 Helsingin Messukeskuksessa.

Ammattilaiset pääsevät messuille veloituksetta rekisteröitymällä kävijäksi netissä. Yleisön messuliput 10€. Klikkaa itsesi mukaan messuille messuinfo-sivulta!

Messuinfo kävijälle

Blogin etusivuille