Skip to content

Apuvälinemessut blogi

Miltä pimeys tuntuu?

Pime Cafe logo mustalla pohjalla

 

Miten toimin ilman näköaistia? Vastauksia tähän kysymykseen tarjoavat esimerkiksi Näkövammaisten liiton pisteeltä löytyvät apuvälineet. Miten toimisin, jos minulla ei olisi näköaistia? Vastauksia voit tulla etsimään Pimé Caféseen.

Pimé Café on kuin muutkin kahvilat, eli siellä juodaan, syödään sekä keskustellaan. Nimensä mukaisesti siellä on aivan pimeää, eli kaikki kahvilassa olevat joutuvat toimimaan ilman näköaistia, muiden aistien sekä taitojen turvin. Apuna tässä toimivat kahvilamme työntekijät. Elämme itse arkeamme eriasteisten näkövammojemme kanssa, eli Pimé Caféssa olemme yhtä sokeita kuin asiakkaatkin, ja kahvilan ulkopuolella sokeita tai heikkonäköisiä. Tiedämme siis, miten ilman näköaistia löytyy paikka, juoma ja ruoka. Opastamme asiakkaamme pimeässä tilassa toimimiseen ja osaamme myös kertoa, millaista on elämä pysyvästi puuttuvan tai puutteellisen näkökyvyn kanssa. Vierailu Pimé Caféssa on siis paitsi turvallinen, ehkä myös uusia ajatuksia herättävä.

Mikä Pimé Café? Missä?

Pimeän kahvilan juuret ovat saksalaisessa Dialogue in the Dark -näyttelyssä (dialogi pimeässä). Näyttelyssä koetaan ja tehdään erilaisia arjen asioita ilman näköaistia. Näitä ovat esimerkiksi kotona oleminen, kadun ylittäminen ja puistossa käyminen. Oppaina toimivat näkövammaiset henkilöt, ja näyttely onkin hyvä tilaisuus myös kysellä, millaista elämä näkövamman kanssa on. Dialogue in the Dark -näyttely pystytettiin aikanaan empatian lisäämiseksi ja ennakkoluulojen vähentämiseksi, ja nykyään konsepti on levinnyt ympäri maailmaa lähes 40 eri maahan. Näyttely on vieraillut myös Suomessa vuosina 2000–2001 Heurekassa.

Nykyään pimeään pääsee Helsingissä Näkövammaisten liiton omistamassa Iiris Pimé Caféssa. Muualla suomessa toimintaa järjestävät alueyhdistyksemme.

Apuvälinemessuilla kahvittelemme ja keskustelemme, mutta kuten historiasta on opittu, pimeässä voi tehdä hyvin monenlaista. Jos sinulla on idea jostain aivan pimeässä tehtävästä, kysy meiltä niin kokeillaan yhdessä.

Pimé Café Apuvälinemessuilla

Halli 1

Avoinna ke klo 10–17, to 10–18 ja pe 10–16

info@pimecafe.fi

PS: Kävitkö Iiris Pimé Caféssa ja haluat kertoa sen myös somessa? Kuulostaa hyvältä! Käytä silloin hashtagiamme #MustaTuntuu

Kaisa-Maria Alanen, Näkövammaisten liitto

Kaisa-Maria Alanen
Näkövammaisten liitto

 

Apuvälinemessut 11.-13.5.2022 Helsingin Messukeskuksessa.

Ammattilaiset pääsevät messuille veloituksetta rekisteröitymällä kävijäksi netissä. Yleisön messuliput 10€. Klikkaa itsesi mukaan messuille messuinfo-sivulta!

Messuinfo kävijälle

Blogin etusivuille