Skip to content

Tietoa rakentajille

Apuvälinemessut
9.-11.11.2023, Tampere

Sen lisäksi, mitä jo näyttelysopimuksen liitteenä lähetetyissä sekä tämän palveluaineiston yleisissä osallistumisehdoissa on mainittu näyttelyosaston rakentamisesta, painotamme vielä seuraavia asioita.

SISÄLLYSLUETTELO

Aikataulut

Rakentaminen:
ti 7.11. klo 8-20
ke 8.11. klo 8-22

Messut avoinna:
to 9.11. klo 9-17
pe 10.11 klo 9-17
la 11.11. klo 10-16

Osastojen huoltoaika: Tapahtumapäivinä 1 h ennen tapahtuman aukeamista.

Purkaminen:
la 11.11. klo 16.30-22 (purkamista ei saa aloittaa ennen kuin messut ovat loppuneet)
su 12.11. klo 8-15

Lisärakennusaika:
Tapahtumassa ei ole mahdollisuutta ennakkorakennusaikaan. Ma 6.11. klo 16–18 välisenä aikana on kuitenkin mahdollista tuoda osastorakenteet (tavarat) osastoille, mutta rakentamista ei saa aloittaa. Lisärakennusajasta (ti 7.11. klo 20 – 07, ke 8.11. klo 22 – 07) veloitetaan 300 € + alv. / tunti. Hinta on rakentajakohtainen.

Tieto tarvittavasta lisärakennusajasta, rakennettavista osastoista ja rakentajien henkilömäärästä sekä ennakkoon toimitettavista osastorakenteista tarvitaan 22.10. mennessä.

Mikäli lisärakennusajan tarpeesta ei ole ilmoitettu 20.10. mennessä ja virallinen rakennusaika (ti 7.11. klo 8–20 ja ke 8.11. klo 8–22) ylittyy, tulee siitä ppaikan päälläilmoittaa ennen virallisen rakennusajan päättymistä Expomarkin yhteyshenkilölle Erkki Koskelle, puh. 040 141 8466. Tällöin rakentajaa veloitetaan seuraavasti: 500 € + alv / alkava tunti / rakentaja.

 

Ajoneuvoilla ajo halleissa

Hallissa saa ajaa pakettiautolla tai sitä suuremmalla autolla tavaran purkamista tai lastausta varten erikseen suojatuilla kulkuteillä. Pituushyppypaikka A-hallissa (kortteleiden C1 ja D1 välissä) on painorajoitusalue, jonka yliajo on kielletty. Alue on merkitty muovikeiloilla. Ajo halliin on sallittu viimeiseen rakennuspäivään (ke 6.11.) klo 17 asti, jolloin suojamatot poistetaan ja perussiivous aloitetaan. Klo 17 jälkeen ajoneuvoja ei saa olla hallissa. Kuormien purkamisen jälkeen autot on ajatettava heti hallista pois. Henkilöautolla ajo on sallittu vain poikkeustapauksissa, mikäli esim. hinauksessa on perävaunu, tai tavaramäärä on suuri/kookas. Viimeisenä messupäivänä (la 9.11.) autolla ajo halliin sallittu noin klo 17 alkaen, kun suojamatot on laitettu paikoilleen.

 

Ajoneuvot näyttelyesineinä

Mikäli sisäosastolla on ajoneuvo, on varmistettava, että virta on katkaistu päävirtakytkimestä tai akkujen virtakaapelit irrotettu. Polttoainetta ajoneuvon tankissa tulee olla mahdollisimman vähän. Näytteilleasettajan tulee myös varmistua, ettei öljyjä tai muita vastaavia aineita pääse lattiapinnoitteelle. Jos ajoneuvojen esittelyyn liittyy käyttötarvetta (esim. oheislaitteistot), on lupaa tiedusteltava paloviranomaisilta vähintään 30 pv ennen messuja.

Yhteydenotot:
Pirkanmaan pelastuslaitos
Asiakaspalvelu
puh. 03 565 612
pirkanmaanpelastuslaitos@tampere.fi

tai päivystävä palomestari (8:30-12:00) puh. 040 716 7766.

Mikäli ulkonäyttelyalueella (torikivialueella) on näyttelyesineenä ajoneuvoja, näytteilleasettajan tulee varmistaa, ettei öljyä tms. pääse kivetykselle. Ongelmatilanteissa vastuussa on näytteilleasettaja.

 

Hallien korkeudet

A-hallin (teräskaarihalli) korkeus:
A-hallin vapaa korkeus on korkeimmalta kohdalta 20 metriä. Hallin pitkällä takaseinällä reunimmaisten osastojen kohdalla vapaa korkeus on 6,5 metriä ja katsomon puoleisella seinällä osastojen kohdalla 8 metriä.

E-hallin minimikorkeus on A-hallin puoleisella seinustalla 8 metriä. Muuten vapaa korkeus on vähintään 10 metriä.

 

Kaksikerroksiset osastot

Mikäli toisessa kerroksessa oleskelee ihmisiä, on kerros varustettava kaikilta sivuiltaan tukevilla seinillä tai rakennusmääräysten mukaisilla kaiteilla. Kaiteen minimikorkeus on yksi metri (1 m). Toisen kerroksen pinta-alasta peritään lisämaksuna 55 €/m2, joka on 50 % lattiapinta-alan neliövuokrasta.

Kaksikerroksisten osastorakenteiden piirustukset tulee näytteilleasettajan hyväksyttää ennakkoon paikallisilla rakennusvalvontaviranomaisilla.

Yhteydenotot:
Jyrki Ottman
tarkastusinsinööri
Tampereen kaupunki, rakennusvalvonta
PL 487, 33101 TAMPERE
GSM 040 806 2050
jyrki.ottman@tampere.fi

Kaksikerroksista osastoa koskevat piirustukset on toimitettava myös messujärjestäjälle.

 

Kattoripustukset

Kattoripustukset messualueella suorittaa Creative Technology. Yhteyshenkilönä Kaisa Niutanen, puh. 044 782 2294, kaisa.niutanen@ct-group.com. Ripustaminen on mahdollista tietyin paikoin A-hallissa. Sallittu maksimipaino ripustuskuormassa on A-hallissa 300 kg/ripustuspiste.

Ripustustilaus, sijoituspiirros ja muut tekniset tiedot tulee toimittaa Creative Technologylle annettuun päivämäärään mennessä. Tilaukset eShopin kautta.

 

Lattiapinnoitteet ja lattian maksimikuormitukset

A-hallin lattian keskiosa on maalattua betonia ja reunoja kiertää juoksurata, joka on pehmeää Novotal-pinnoitetta (ks. A-hallin kartta, johon pinnoitteiden raja on merkitty katkoviivalla). A-hallin takaosassa karttaan merkityllä ontelolaatta-alueella maksimikuormitus on 500 kg/m2. Mikäli tälle alueelle halutaan sijoittaa suuria pistemäisiä kuormia, on kuormitus kohdistettava niin, ettei maksimikuormitusta/m2 ylitetä. Muilta osin A-hallin lattiaa saa kuormittaa 1000 kg/m2 lukuun ottamatta korttelien C1 ja D1 väliin kartan mukaisesti sijoittuvaa pituushyppypaikkaa, johon painavien esineiden sijoittaminen ei ole sallittua.

Raskaiden näyttelyesineiden paino/m2 on ilmoitettava etukäteen messujärjestäjälle. Painumisvaaran välttämiseksi tulee ohuiden, kapeiden, terävien ja painavien esineiden alle asettaa tarpeeksi leveät ja kestävät alustat (min. 20 x 20 cm). Autojen pyörien alle tulee asettaa painonjakaumaa tasaavat aluslevyt.

Näytteilleasettajan tulee varustaa koko osasto matolla. Maton tulee olla paloa levittämätöntä (luokka L).

 

Logistiikkapalvelut, pakkauslaatikoiden säilytys ja tavaralähetykset

Hallissa on kuljetuskärryjä, joita on mahdollista lainata maksutta pienten tavaralähetysten siirtämiseksi.

Messujen virallinen huolitsija on Suomen Event Logistics Oy, joka hoitaa:

– saapuvat lähetykset, messuaikaisen varastoinnin ja huolinnan
– tavaroiden nosto- ja siirtopalvelut
– tyhjien pakkauslaatikoiden säilytys ja varastointi (Messuhallissa ei ole säilytystilaa messujen aikana)
-palautuvien lähetysten keruun osastoilta lastausalueelle ja lähetysten luovutuksen
-tarvittaessa palautuvan lähetyksen rahdinkuljettajan rahtikirjan sekä kollilappujen tulostuksen.
Kaikki palvelut ovat maksullisia.

Yhteystiedot:
Suomen Event Logistics Oy, David Palomo
+358 (0) 50 4307 082
david@suomeneventlogistics.com

Huomioitavaa näyttelyn purkamista koskien
Ilmoitattehan kuljetusliikkeiden noudettavaksi jäävistä tavaralähetyksistä Suomen Event Logisticsille viimeisenä purkupäivänä su 12.11. klo 12.00 mennessä. Suomen Event Logistics Oy siirtää kaikki lähetykset, joiden noudosta ei ole ilmoitettu, kuljetuskumppaninsa terminaaliin. Tällä varmistetaan, että hallissa ei ole asiaankuulumattomia tavaroita näyttelyn purkuajan päättyessä klo 18. Siirrosta syntyvät kustannukset veloitetaan näytteilleasettajalta.

Kuljetusliikettä käyttävien näytteilleasettajien tulee ilmoittaa etukäteen seuraavat tiedot:

  • näytteilleasettajayritys ja osastonumero
  • kuljetusliike, jolta paluukuljetus on tilattu
  • rahtikirjan numero tai tilausnumero
  • arvioitu tavaramäärä (mitat ja paino)
  • sovittu noutoajankohta

TAVARALÄHETYKSET
Tavaralähetykset näyttelyhalliin toimitetaan osoitteella:

Näytteilleasettajan nimi ja osastonumero c/o
Apuväline 2023 -messut / A-halli
Tampereen Messu- ja Urheilukeskus Ilmailunkatu 20
33900 TAMPERE

  • Tavaralähetyksiä messualueelle voidaan toimittaa aikaisintaan ensimmäisenä rakennuspäivänä.
  • Näytteilleasettaja toimittaa näyttelyesineensä messualueelle omalla kustannuksellaan.
  • Näytteilleasettaja voi joko itse hoitaa tavaran vastaanottamisen, jolloin lähetyksen vastaanotto on maksuton. Huomioithan, että tällöin näytteilleasettaja on velvollinen huolehtimaan myös tavaralähetystensä purkamisesta, säilytyksestä, siirtämisestä näyttelyosastolle sekä tavaroiden palautuksesta messujen jälkeen.
  • Näyttelyjärjestäjän tai messukeskuksen/Tampereen kaupungin henkilökunta ei voi kuitata tavaraa vastaanotetuksi näytteilleasettajan puolesta.
  • Suomen Event Logistics vastaanottaa kaikki tapahtumaan lähetetyt lähetykset, joilla ei ole näytteilleasettajan henkilökuntaa vastaanottamassa lähetystä sen saapuessa. Palvelu on maksullinen.

 

Maalaaminen messutiloissa

Mikäli messutiloissa suoritetaan maalaustyötä, on lattia ja ympäristö ehdottomasti suojattava. Maalausvälineille on erillinen pesupaikka, jonka sijaitsee huolto-ovi 9:n läheisyydessä (A- ja B-hallin välisellä käytävällä).
WC- ja huoltotiloissa on ko. välineiden pesu kielletty. Näytteilleasettaja vastaa maalijätteiden, tyhjien astioiden ja välineiden asianmukaisesta hävittämisestä.

 

Messualueen yleissiivous ja näyttelyosaston siivous

Messujärjestäjä huolehtii messualueen yleissiivouksesta, mikä käsittää hallien käytävien siivouksen. Alkusiivouksesta ja messuaikaisesta näyttelyosaston siivouksesta on vastuussa näytteilleasettaja ja se on tilattava erikseen. Näytteilleasettaja on velvollinen siirtämään rakennusjätteet osastoltaan ja sitä sivuavilta käytäviltä niille varattuihin keruuastioihin:
– pahvit niille varattuihin rullakoihin
– kirkasmuovi niille varattuihin säiliöihin
– muut jätteet sekajäteastioihin
– puujäte sille osoitetulle roskalavalle.

Mikäli A-hallin tartan-pinnoite likaantuu näytteilleasettajan toiminnasta johtuen, pinnoitteen pesusta aiheutuvista kustannuksista on vastuussa näytteilleasettaja

Suojamuovin poisto osaston lattialta
Expomarkin kautta tilattuihin pakettiosastoihin sisältyy osaston lattian suojamuovin poisto. Muissa tapauksissa muovin poiston voi tilata siivouspalveluntarjoajalta tai osaston rakentajalta.

 

Musiikinesittämisluvat

Messujärjestäjä vastaa tapahtuman musiikin esittämisluvista. Näytteilleasettajan ei tarvitse tehdä erikseen omaa ilmoitusta.

 

Näyttelyosaston vakiokorkeuden ylitys

Osaston vakio-/minimikorkeus on 250 cm. Kaikkiin sen ylittäviin rakenne- ja somistusratkaisuihin on saatava messujärjestäjän etukäteislupa. Rakennelmat, jotka ylittävät 250 cm korkeuden ovat lisämainostilaa ja niistä laskutetaan tapahtuman hinnaston mukaisesti (Apuväline: 500 € + alv 24 %). Sääntö ei koske näyttelyesineitä, mikäli ne eivät sisällä tuote- tai yritysmainosta. Väliseinän vakiokorkeuden ylittävä rakenne ei myöskään saa olla yhtä metriä (1 m) lähempänä viereisen osaston rajaa. Suunnitelmia koskevat piirustukset on toimitettava messujärjestäjälle 30 pv ennen messuja, asiakaspalvelu@expomark.fi.

 

Osastojen seinä- ja kattorakenteet

Messuosasto on varustettava seinäkkeillä niiltä sivuiltaan, jotka rajoittuvat naapuriosastoon tai tekniseen tilaan. Näytteilleasettaja ei saa ilman naapuriosaston kanssa erikseen tehtyä sopimusta hyväksikäyttää toisen näytteilleasettajan/naapuriosaston rakentamia seiniä. Automaattisammutusjärjestelmästä johtuen viranomaiset hyväksyvät vain ritilä-, harso- tai vastaavan kattorakenteen (ks. kohta Paloturvallisuus).

 

Osaston sähköistäminen

Päivä- ja yösähköliitännät ja sähköasennukset messualueella suorittaa Messusähkö Oy. Osaston sähköliittymää tilattaessa on huomioitava osaston kokonaissähkön tarve, tilaa sähköt osastolle eShopista. Sähkölaitteiden sijoituspiirros on lähetettävä: messusahko@messusahko.fi. Seuraavassa muutama esimerkki eri sähkölaitteiden sähkökulutuksista:

Kahvinkeitin, tavallinen          1,0 kW
Kahvinkeitin, tupla                 1,5 kW
Vedenkeitin                          1,5 kW
Jääkaappi 150 l                    0,4 kW + yösähkö
Mikroaaltouuni                       1,5 kW
Projektori                             0,5 kW
Plasmanäyttö                        0,5 kW
Octanorm-valaisin                 0,2 kW
Lumilux-loistevalo                 0,1 kW
Kannettava tietokone            0,2 kW

Halleissa olevissa sähköverkoissa ei ole varmennettua verkkoa. Mikäli näyttelyosastolla on käytössä jatkuvaa sähköä tarvitsevia tietokoneita, pakastimia tai muita laitteita, on osastolle tilattava sähkön perusliittymän lisäksi yösähkö, jolloin virtaa ei katkaista yön ajaksi. Mikäli näytteilleasettaja tai rakentaja liittää omia sähkölaitteitaan näyttelyn sähköistäjän rakentamaan näyttelyverkostoon, tulee laitteiden olla Suomessa hyväksyttyjä ja sähköteknillisesti turvallisia ja määräysten mukaisia. Vastuu muista kuin sähköurakoitsijan asentamista sähkölaitteista on näytteilleasettajalla. Huomioithan, että viimeisenä messupäivänä sähköt katkaistaan osastoilta klo 16.30.

 

PAINEILMA-, VESI- JA VIEMÄRILIITÄNNÄT
Paineilma-, vesi- ja viemäriliitännöistä vastaa Are Oy.
Yhteyshenkilö: Aki Kannusmäki, p. 040 300 5421, aki.kannusmaki@are.fi

 

Paloturvallisuus

Tampereen Messu- ja Urheilukeskus on suojattu automaattisella sammutuslaitteistolla, minkä takia messuosastoille hyväksytään vain ritilä, harso- tai vastaava kattorakenne (läpäisevyys vähintään 50 %). Kankaan tulee olla palokyllästetty (syttymisherkkyysluokka 1). Umpinainen kattorakenne haittaa automaattisen sammutuslaitteiston toimintaa estämällä sprinklerisuuttimista suihkuavan veden pääsyn katon alapuolella olevaan osastoon. Mikäli tuotteen esittely vaatii muunlaista kattorakennetta (teltat, asuntovaunut tai muut yli 1.0 m2:n umpikatot), on näytteilleasettajan varustettava osasto palovaroittimella ja 6 kg:n käsisammuttimella. Sen lisäksi on kattorakenteesta tehtävä selvitys järjestäjälle vähintään 30 pv ennen messujen alkamista. Järjestäjä neuvottelee asiasta paloviranomaisen kanssa.

Avotulen käyttö tapahtumissa on kielletty. Avotuleksi katsotaan laitteet, joissa tuli tai liekki palaa laitteen ulkopuolella kuten esim. kaasuliedet, keittimet, öljylamput, kynttilät tai vastaavat. Paloturvallisuutta vaarantavien työnäytösten kuten hitsauksen, polttoleikkauksen tai muun vastaavan esityksen, josta aiheutuu kipinöintiä esittelyyn, on saatava paloviranomaisen lupa. Lupaa on haettava sähköpostitse Pirkanmaan pelastuslaitokselta vähintään 30 pv ennen messujen alkamista. Lupa-anomuksen liitteeksi tarvitaan esim. näyttelyosastokuvat tai tekniset tiedot työnäytöksestä. Halleissa ei ole vakituista tulityöpaikkaa.

Yhteydenotot:
Pirkanmaan pelastuslaitos
Asiakaspalvelu
puh. 03 565 612
pirkanmaanpelastuslaitos@tampere.fi

tai päivystävä palomestari (8:30-12:00) puh. 040 716 7766.

Näytteilleasettajan tulee myös informoida tulitöistä messujen järjestäjää: Erkki Koski, puh. 040 141 8466, asiakaspalvelu@expomark.fi.

 

Työnäytökset ja ohjelmanumerot

Työnäytökset ja ohjelmanumerot nostattavat messujen yleistunnelmaa ja luovat positiivista ja aktiivista ilmapiiriä. Jos näyttelyosastollanne on äänekkäitä työnäytöksiä tai esim. musiikkiesityksiä, äänenvoimakkuus osaston kohdalla saa olla hetkellisesti enintään 80 dB. Hallien sisätiloissa sallitaan ainoastaan ilmalla täytetyt ilmapallot. Kaasupallojen käyttö sisätiloissa on ehdottomasti kielletty. Hallien teknisiä tiloja ei saa käyttää varastointitilana.

Kaikista messuosastoilla järjestettävistä ohjelmanumeroista on tiedotettava näyttelyjärjestäjää 20.10. mennessä: asiakaspalvelu@expomark.fi. Lisäksi äänekkäistä ohjelmanumeroista on kohteliasta informoida osastonaapurianne em. aikarajan puitteissa.

 

Äänentoisto osastolla

Mikäli teillä on äänentoistoa osastolla, ilmoitattehan siitä Creative Technologylle: kaisa.niutanen@ct-group.fi.
Ilmoittamalla omasta äänentoistostanne saamme varmuuden siitä, että langattomien mikrofonien taajuudet toimivat kaikilla yhtä saumattomasti.