Skip to content

Apuväline-tapahtuman blogi

Hyvä pyörätuoli näkyy, mutta ei tunnu

Kuvassa Wolturnuksen pyörätuoleja maastossa.

Mitä sinulle tulee mieleen, jos sanotaan henkilön olevan aktiivinen?
– Omatoiminen? Puuhakas? Touhukas? Toimelias? Me ihmiset olemme erilaisia riippumatta siitä, kuljemmeko jaloin vai esimerkiksi pyörätuolilla. Näin ollen myös pyörätuolikäyttäjillä on erilaisia vaatimuksia ja tarpeita sopivalle tuolille.

Pyörätuoleista puhuttaessa aktiivipyörätuolit jaotellaan usein ristikkorunkoisiin ja kiinteärunkoisiin pyörätuoleihin. Sanan mukaisesti ristikkorunkoisissa pyörätuoleissa on X-ristikkorunko, jonka avulla tuoli taittuu kasaan. Vaikka kiinteärunkoisissa pyörätuoleissa ei ole kokoon taittuvaa ristikkorunkoa, saadaan tuoli kuitenkin mahtumaan pieneen tilaan ottamalla kelausrenkaat pois ja taittamalla selkäosa alas. Osassa aktiivipyörätuoleja on hyvinkin laajasti säätömahdollisuuksia, kun taas toisissa ei säätöjä juuri ole tai ei ole lainkaan. Pääsääntöisesti mitä enemmän säätöjä pyörätuolissa on, sitä painavampi tuoli on.

Me ihmiset olemme kaikki erilaisia – niin myös pyörätuolikäyttäjät.
Pyörätuolikäyttäjät ovat mitoiltaan, tarpeiltaan ja toimintakyvyltään erilaisia. Joissain tapauksissa voi olla tarpeen valita pyörätuolikäyttäjälle yksilöllisten ja tarkkojen mittojen mukaan tilattava räätälöity pyörätuoli. Usein tämä tarkoittaa hitsattua kiinteärunkoista pyörätuolia, jonka mitat ja mittasuhteet määritellään käyttäjän yksilöllisten tarpeiden mukaisesti. Tällaisessa pyörätuolissa voi olla säädettävänä osana esim. alas taittuva selkäosa, mutta muita säätöjä ei tarvita, sillä tuolin on tarkoitus olla ”kuin valettu” sen käyttäjälle.  Säätöjä on mahdollisuus valita, mutta kuten aiemmin kirjoitin, se vaikuttaa lisäävästi tuolin painoon. Hitsatun rungon ansiosta yksilöllisten mittojen mukaan tilattu pyörätuoli on kevyt, sillä on vakaa rakenne ja pitkä käyttöikä.

Pyörätuolivalmistajien, tilaajien, sovittajien ja hienosäätöjen tekijöiden ammattitaito mitataan kaikkien näiden ominaisuuksien toteutumisella.
Juuri oikein rakennettu ja sovitettu pyörätuoli toimii käyttäjälle optimaalisella tavalla, ja lopputuloksena saamme onnellisen pyörätuolin omistajan. – Tätä pyrkimystä kohti me kaikki apuvälinealalla toimijat teemme työtä vuodesta toiseen.

Videolinkistä pääset kurkkaamaan erään yksilöllisten mittojen mukaan pyörätuoleja valmistavan yrityksen, Wolturnuksen, tuotantotiloihin: Wolturnus wheelchairs and handbikes – Built for Freedom – YouTube.

Näihin ja moniin muihin uutuustuotteisiin pääset tutustumaan myös Campin osastolla Apuväline 2023 tapahtumassa. Nähdään marraskuussa Tampereella!

Pauliina Pohjonen, Camp Mobility

Pauliina Pohjonen
Tuotepäällikkö
Camp Scandinavia Oy / Camp Mobility

Pauliina Pohjonen vastaa esim. Invacare, Rehasense, Ormesa, Sorg, Wolturnus ja Wermeiren pyörätuolien tuotehallinnasta Suomessa. Pauliinan voit tavata myös Apuvälinemessujen Hands-On-kierroksilla to ja pe klo 13 ja La klo 11 – muista ilmoittautua mukaan!

Kuvat: © Wolturnus (wolturnus.dk)

 

Apuväline 2023 järjestetään
9.-11.11. Tampereen Messu- ja Urheilukeskuksessa

Aukiolot ja sisäänpääsyt

Blogin etusivulle