Skip to content

Apuväline-tapahtuman blogi

1.9.2023

Hyvää elämää kivun kanssakin

 

Pitkittynyt kipu on osa joka viidennen suomalaisen aikuisen elämää, ja päivittäistä kipua kokee joka seitsemäs. Syyt kivun taustalla ovat moninaisia. Toisinaan kipu on kudosvauriokipua, joka johtuu huonossa hoitotasapainossa olevasta perussairaudesta. Joskus kivun aiheuttaja taas on selkeästi määriteltävä kipusairaus, kuten migreeni, fibromyalgia tai nivelrikko. Yllättävän usein käy kuitenkin niin, ettei kivulle löydy yksiselitteistä syytä, ja tällöin kipuoireinen saattaa jäädä ilman diagnoosia.

Taustasyystä ja diagnoosista tai sen puutteesta riippumatta kipu on aina todellista. Kokemus kivusta syntyy, kun aivot vastaanottavat kehosta saapuvia viestejä ja tulkitsevat osan niistä kivuksi. Siihen, miten ihminen tuon kivun kokee, vaikuttavat esimerkiksi elämäntilanne, ympäristö ja kulttuuri. Monella on kokemusta esimerkiksi tilanteesta, jossa stressi on pahentanut tai lisännyt omia kipuja. Pitkittynyt kipu herkistää hermostoa kivun kokemiselle, minkä myötä aivot saattavat alkaa tulkita kivuksi sellaisiakin viestejä, jotka ovat aiemmin tuntuneet miellyttäviltä tai neutraaleilta. Tällöin esimerkiksi kosketus tai tuulenvire kasvoilla saattaa tehdä kipeää.

Lääkkeettömät hoidot ovat pitkittyneen kivun hoidon perusta, ja kipuoireisen onkin hyvä olla tietoinen erilaisista kivun omahoidon keinoista. Omahoidon keinot eivät välttämättä poista kipua kokonaan, mutta ne voivat mahdollistaa hyvän ja tasapainoisen elämän kivun kanssakin. Koska kipukokemus on aina omakohtainen ja yksilöllinen, sopivat eri ihmisille erilaiset kivunhallinnan keinot. Käytännössä kivun omahoito tarkoittaa usein monen erilaisen keinon yhtäaikaista käyttämistä. Kipua sairastavan kannattaakin koota itselleen eräänlainen kivunhallinnan työkalupakki, josta voi valita sopivan työkalun kuhunkin tilanteeseen.

Kivunhallintaa voi toteuttaa arjessa sekä erilaisten apuvälineiden että tapojen ja tottumusten kautta. Erilaisista välineistä esimerkiksi TENS-laite, painopeitto, lihasvasara tai piikkimatto voivat osoittautua merkittäviksi arjen helpottajiksi. Kipuoireisen oman toiminnan saralla luonnossa liikkuminen, hengitysharjoitukset, lämmin kylpy ja unihygienian kuntoon laittaminen ovat vain muutamia esimerkkejä keinoista, joita arjen keskellä voi kokeilla.

Esimerkkejä erilaisista lääkkeettömistä kivun omahoidon keinoista löytyy esimerkiksi Kivunhallintatalosta ja Suomen Kipu ry:n Menetelmiä lääkkeettömään kivunhoitoon -oppaasta. Matkalla kohti omannäköistä kivunhallintaa ei kuitenkaan tarvitse pitäytyä valmiiksi annetuissa listoissa, vaan aina kannattaa seurata omaa oloa ja tuntemuksia. Askelien ottaminen kohti tasapainoista elämää ja itselle mielihyvää tuottavien asioiden tekeminen ovat tutkitusti tehokkaita tapoja vaikuttaa kipuun.

Syyskuussa vietetään kipukuukautta. Tämän vuoden teemana toimii Kivunhallinta on tekoja. Lisätietoja ja tapahtumia: https://www.suomenkipu.fi/ajankohtaista/kipukuukausi2023/

 

Suomen Kipu ry on kipujärjestö, jonka tavoitteena on tarjota tietoa ja tukea kaikille, joita kipu koskettaa.

Katja Pääkkönen, Suomen Kipu ry

Katja Pääkkönen
Suomen Kipu ry

Suomen Kipu ry on mukana Apuväline-tapahtumassa 9.-11.11. Tampereella. Tervetuloa tapaamaan asiantuntijoitamme ja kuuntelemaan puheenvuoroja:

  • To 9.11. klo 14: Työkyvytön vai työkykyinen kipuoireinen? Apuvälineet työskentelyn mahdollistajina,
    Heidi Krogell, Suomen Kipu ry
  • La 11.11. klo 10.40: Kipu ja omahoito,
    Katja Pääkkönen, Suomen Kipu ry

Apuväline 2023 järjestetään
9.-11.11. Tampereen Messu- ja Urheilukeskuksessa

Aukiolot ja sisäänpääsyt

Blogin etusivulle