Skip to content

Apuväline-tapahtuman blogi

13.10.2023

Seisomatelineen terveyshyödyt

Seisoma-asennon säilyttääkseen ihminen joutuu taistelemaan painovoimaa vastaan. Siihen tarvitaan riittävää lihastonusta sekä kykyä kontrolloida pystyasennon mahdollistavia lihaksia. Asennon säilyttäminen vaatii myös riittävää koordinaatiota, tukipintaa sekä tuntoaistia.

Kun oma lihasvoima tai tasapaino eivät riitä pystyasennon hallitsemiseen, sitä voidaan tukea erilaisin ratkaisuin. Yksi vaihtoehto on seisomateline. Telineen käyttäjän tulee olla motivoitunut, sillä parhaat tulokset saavutetaan jatkuvalla harjoittelulla.

Säännöllisellä seisomisella on todettu olevan paljon positiivisia vaikutuksia. Se voi vähentää spastisuutta, ehkäistä osteoporoosia sekä kontraktuurien syntymistä. Seisoessa alaraajoille tulee painoa, joka vaikuttaa positiivisesti luuntiheyteen. Pystyasento vähentää turvotusta, aktivoi ruuansulatusta ja verenkiertoa. Keuhkot toimivat optimaalisemmin ja pääsevät laajenemaan enemmän, jolloin hengitys tehostuu ja kaasujen vaihto keuhkoissa lisääntyy. Pystyasento aktivoi silmän ja käden yhteistyötä ja käsien käyttö sujuu paremmin.

Seisomisen on todettu tuovan helpotusta kipujen hallintaan, sillä asentoa vaihtamalla esimerkiksi alaraajojen liikelaajuudet lisääntyvät ja lihaskireydet vähenevät. Seisominen lisää myös verenkiertoa ja ehkäisee näin painehaavojen syntymistä.

Istumasta pystyyn nostavissa seisomatelinemalleissa asennon muuttaminen on helppoa, jolloin asennon vaihtoja tulee enemmän.  Näissä telineissä pystytään huomiomaan mahdolliset nivelten liikerajoitukset ja lihaskireydet. Seisoma-asennon voi tarvittaessa jättää vajaaksi ja kasvattaa sitä pikkuhiljaa kohti pystyasentoa, jos fysiologiset ominaisuudet sen sallivat.

 

Lisää seisomatelineen käytöstä voit käydä lukemassa yhteistyökumppanimme Jasmine Revon Instagram-tililtä #repojasmine. Hän vierailee messuilla osastollamme nro 220 pe 10.11. Tervetuloa moikkaamaan Jasminea ja keskustelemaan lisää seisomisesta.

Kuvassa Jasmine Repo käyttää seisomatelinettä. Kuva: Berner Medical

 

Tule tutustumaan yksilöllisiin apuvälineisiin Apuvälinemessuille!

Berner Medical on mukana Apuvälinemessuilla. Osastollamme on esillä useita mielenkiintoisia ja hyödyllisiä apuvälineitä, joiden toimintaa esittelemme mielellämme. Tervetuloa osastollemme nro 220. Lue myös lisää tietoa Easy Stand Glider seisomatelineestä täältä Easy Stand Glider | Berner (bernermedical.fi)

 

Mia Koski ja Serja Hyytiäinen ovat pitkään (yhteensä 47 vuotta 😀) apuvälinealalla toimineita fysioterapeutteja ja työskentelevät Berner Medicalilla yksilöllisten apuvälineratkaisujen tiimissä.

Mia Koski, Berner MedicalSerja Hyytiäinen, Berner Medical

Lähteet:

Alekna V, Tamulaitiene M, Sinevicius T, Juocevicius A. Spinal Cord. Effect of weight-bearing activities on bone mineral debsity in spinal cord injured patients during the period of fisrts two years. 2008 Nov; 46(11):727-732.

Author: Walter JS, Sola PG, Sacks J, Lucero Y, Langbein E, Weaver F. Publication: J Spinal Cord Med.  1999 Fall;22(3):152-8.

Krause JS, Broderick L, Patterns of recurrent pressure ulcers after spinal cord injury: identification of risk and protective factors. Arch Phys Med Rehabil 2004.

Freeman J, Lancet Neurology 2019; 18(8): 736-747.

Apuväline 2023 järjestetään
9.-11.11. Tampereen Messu- ja Urheilukeskuksessa

Aukiolot ja sisäänpääsyt

Blogin etusivulle