Skip to content

Apuväline-tapahtuman blogi

21.9.2023

Apuvälineen oikeaoppinen käyttäminen sujuvan käytön edellytyksenä

Pekka Hyysalo Validian kuntoutuksessa, tekemässä harjoitusta kävelymatolla

Arkea meidän jokaisen elämä suurimmaksi osaksi on, päivästä ja vuodesta toiseen. Juuri tästä syystä on hyvin merkityksellistä, miten saamme arkemme sujumaan mahdollisimman mutkattomasti. Vaikka rutiinitehtävillä on välillä hiukan negatiivinenkin sävy puheissamme, juuri rutiinit ovat arvokkaita arjessamme. Rutiinit ovat tapoja, joilla hallitsemme arkea ja joilla helpotamme uusien toimintatapojen juurruttamista arkeen. Myönnettävä on, että tietyt rutiinit, kuten työmatkapyöräily räntäsateella vaatii melkoista tahdonvoimaa, mutta muodostuneen rutiinin kautta säällä ei ole loppujen lopuksi juurikaan väliä. Rutiinit ovat siis parhaimmillaan keinomme selviytyä arjesta.

Apuvälineiden valikoimassa, saavutettavuudessa ja käytön osaamisessa on tapahtunut valtavaa kehitystä. Minulla on ollut ILO seurata kehitysharppauksia, mutta olen myös törmännyt jo käytöstä poistettuihin arkea helpottaneisiin ratkaisuihin. Aikanaan huippuosaamista edustaneet välineet hymyilyttävät vuosikymmenien jälkeen. Ne ovat omana aikanaan edustaneet vaikuttavia ratkaisuja arkeen, ja mahdollistaneet omatoimisuuden lisääntymistä. Apuvälineiden kehittymiseen ovat vaikuttaneet merkittävästi käyttäjät itse, mutta varmasti oma merkityksensä on ollut läheisillä, omaisilla sekä tuhansilla sote-ammattilaisilla, jotka ovat pystyneet vaikuttamaan kehitykseen omalla osaamisellaan.

Toimintakyvynarviointi, juuri oikeanlaiset säädöt sekä etenkin apuvälineen oikeaoppinen käyttäminen ovat sujuvan käytön edellytyksiä. Validian kuntoutuksessa on ammattilaisten suunnittelemat puitteet, joissa apuvälineiden käytön opettelua voidaan toteuttaa ohjatusti erilaisissa toimintaympäristöissä. Esimerkiksi pyörätuolin käytön harjoitteluun opastetaan sekä itse käyttäjiä, henkilökohtaisia avustajia että hoitohenkilöstöä. Toisinaan myös vertaiskuntouttajat toimivat erinomaisina esimerkkeinä ja vinkkien antajina apuvälineen käytössä. Apuväline 2023 -tapahtumassa saamme tutustua jo perinteeksi muodostuneeseen monitaituriemme Harrin ja Markun pyörätuolin käsittelyrataan ja pikkujippoihin, miten toimia esimerkiksi kynnysten kanssa.

Messuilla esittelyssä oleva Indego-kävelyrobotti ja teknologiset yläraajojen harjoitusvälineet ovat omalta osaltaan mahdollistaneet monelle itsenäisen liikkeen tai toiminnan. Aina apuväline ei ole viimeisintä teknologiaa, vaan ihan perusarkea helpottavia pieniä ratkaisuja. Validian kuntoutustoiminta on jatkunut keskeytymättä yli 70 vuotta ja yhtiöömme on kumuloitunut valtava määrä osaamista ja tietotaitoa.

Kuva: Pekka Hyysalo Validian kuntoutuksessa

 

Jokaisen elämä on arvokas, ja sitä sujuvoittaaksemme olemme esittelemässä Validian tarjoamia vaihtoetoja toimivaan arkeen. Tervetuloa tutustumaan toimintaamme, tarjoamiimme mahdollisuuksiin ja palveluihin messuosastollemme 53. Olemme myös mukana 9. ja 10.11. klo 14 järjestetyillä hands on -kierroksilla sekä Apuvälineradalla.

Tervetuloa mukaan!

 

Susanna Ylisuvanto, Validia Oy:n kuntoutuspalvelut

Susanna Ylisuvanto
liiketoimintajohtaja, avo- ja laitoskuntoutus
Validia Oy:n kuntoutuspalvelut

Apuväline 2023 järjestetään
9.-11.11. Tampereen Messu- ja Urheilukeskuksessa

Aukiolot ja sisäänpääsyt

Blogin etusivulle