Skip to content

Apuväline-tapahtuman blogi

30.8.2023

Apuvälineet lapsen pottaharjoittelussa ja peseytymistilanteissa

Työssäni lasten apuvälineiden parissa olen kokenut miten isossa roolissa erilaiset hygienia apuvälineet ovat lasten ja heidän perheidensä arjessa. Pottaharjoitteluun ja peseytymistilanteisiin tarvitaan lapsen yksilöllisiä tarpeita vastaavia erikoisratkaisuja ja apuvälineitä mahdollistamaan hänelle osallistumisen ja kehittymisen näissä toiminnoissa.

Vaikeasti vammainen lapsi tarvitsee usein kokonaisvaltaista, apuvälineen antamaa tukea kyetäkseen ylläpitämään istuma- tai makuuasentonsa WC:ssä käydessä, suihkussa tai kylvyssä.  Apuvälineen antama tuki alaraajoille, lantioon, vartaloon sekä hartioiden, pään ja niskan alueelle mahdollistaa lapsen turvallisen asennon ja siinä toimimisen. Lapsi, joka pystyy istumaan lyhyitä aikoja itsenäisesti tai tarvitsee asentonsa ylläpitämiseen vain vähän aikuisen antamaa tukea, hyötyy kevyemmin tukea antavasta apuvälineestä, kuten wc-tukikaiteista tai wc-istuimen pienentäjästä, jonka avulla hän voi istua itsenäisesti wc:ssä käynnin ajan. Visuaalisten apuvälineiden (kuvat, kuvakortit tai kuvakirjat) käyttö auttaa selittämään eri vaiheita lapselle selkeästi.

R82 Swan Curo ja Flamingo Highlow / Lasten apuvälineet Algol Trehabilta. Toisessa kuvassa isä pesee lapsen jalkoja, lapsi hymyilee istuimessaan kylpytakki päällä. Toisessa kuvassa hymyilevä tyttö pesee käsiään luontevasti hyvässä asennossa istuimestaan.

Positiivinen ilmapiiri ja turvallisuus

Pottaharjoittelu vaatii lapselta ja aikuiselta kärsivällisyyttä ja rohkeutta. Lapsen tarpeiden mukaan valittu apuväline, on se sitten tavallinen lasten potta, tukevampi pottaistuin tai pyörällinen wc-ja suihkutuoli, mahdollistaa kaikille miellyttävän harjoittelutilanteen. Muista kehua ja palkita lapsen onnistumisista, oli se sitten pottakäynti tai rohkea yritys.

Peseytymistilanteissa vesi ja saippua tekevät omat tepposensa liukastaen kaiken mihin koskevat ja pesutilanteen turvallisuuteen onkin hyvä kiinnittää huomiota. Säädettävien kylpytukien ja -alustojen sekä suihkutuolien avulla tilanteesta saadaan mukava ja turvallinen sekä lapselle että aikuiselle ilman pelkoa liukastumisesta tai putoamisesta. Pieni lapsi nauttii kylpyammeessa köllöttelystä ja veteen totuttelusta turvallisesti kylpytuella tuettuna vanhemman käsien jäädessä vapaaksi lapsen kanssa leikkimiseen ja pesuun.  Wc-ja suihkutuoleja käytettäessä on hyvä hyödyntää istuimen kallistusta ja korkeussäätöä. Lapsi yltää itse vesihanaan käsiä tai hampaita pestäessä lavuaarin ääressä eikä hiuksia pestäessä vesi valu silmiin istuinta taakse päin kallistettaessa. Meistä jokainen muistaa varmasti kuinka ikävää oli hiuksia pestäessä shampoon tai veden valuminen silmiin!

Kannustaen kohti itsenäisyyttä

Vammaisen lapsen siisteyskasvatus on matka, joka vaatii huolenpitoa, kärsivällisyyttä, ymmärrystä ja oikein valittuja apuvälineitä. Kannustus ja positiivinen ilmapiiri auttavat lasta voittamaan haasteet, kehittymään ja saavuttamaan tavoitteensa. Päivittäisten wc-toimintojen ja henkilökohtaisen hygienian perustaitojen oppimisella on myönteinen vaikutus lapsen itsetunnon ja itsenäisyyden kehittymiselle.

Tervetuloa tutustumaan apuvälineratkaisuihimme Apuväline 2023-messuille!

Minna Knuuttila, Algol Trehab

Minna Knuuttila

Minna Knuuttila toimiii tuotepäällikkönä Algol Trehab Oy:ssä. Koulutukseltaan hän on fysioterapeutti, ja ennen kuin apuvälineet veivät hänet mennessään, toimi hän lasten fysioterapian parissa

 

Algol Trehab on mukana myös Apuväline-tapahtuman Hands on -kierroksilla Lasten apuvälineet -teemassa. Tutustu ja ilmoittaudu mukaan!

 

Apuväline 2023 järjestetään
9.-11.11. Tampereen Messu- ja Urheilukeskuksessa

Aukiolot ja sisäänpääsyt

Blogin etusivulle