Skip to content

Apuvälinemessut blogi

Hyvä keskustelu rakentuu yhdessä

­Tasavertaista dialogia saavuttamassa Hyvin sanottu -hankken logo

Keskustelu rakentuu yhdessä toisten ajatuksia kuunnellen, niihin vastaten ja kunnioittaen muiden tuntemuksia keskustelunaiheesta. Muun muassa tätä haluaa vahvistaa Hyvin sanottu -hanke, jonka ytimenä kulkee Erätauko-säätiön kehittämä Erätauko -menetelmä.

Hyvän keskustelun saavuttamiseksi tarvitsemme tuntemusta siihen vaikuttavista asioista. Yhtä tärkeä, mutta ehkä tuntemattomampi, on oivallus käytössämme olevista keskustelun apuvälineistä.

Kun käytän apuväline-sanaa saatat miettiä, että tiedät kyllä AAC-keinoja puheen tukemiseen, korvaamiseen ja vahvistamiseen keskustelussa. Mutta kuinka monta ”näkymätöntä” keskustelun apuvälinettä osaisit nimetä. Väitän, että lähes kaikki meistä käyttävät useampaa keskustelun apuvälinettä päivittäin, mutta emme vain tiedä niiden olevan keskustelua tukevia ja vahvistavia apuvälineitä.

Keskustelun apuvälineet tukevat ja vahvistavat kaikkien mukanaolijoiden toimintaa

Oletko huomannut, kuinka paljon paremmin pystymme videopuhelussa keskustelemaan, jos kaikilla on videot päällä? Entä koetko, että keskustelussa on vaikea päästä eteenpäin, jos puhumme toistemme päälle ja kerromme vain omat mielipiteemme asiasta? Kun pysähdymme ajattelemaan löydämme keskustelun apuvälineitä aika monesta paikasta.  Hyvin sanottu -hanke tuo esille ja rohkaisee hyödyntämään helposti käyttöönotettavia keinoja. Omassa kuntoutuksessani taas olen tottunut hyödyntämään SCA™-viitekehystä, joka on terveydenhuollon keskusteluihin kehitetty apuväline (Supported Conversation for Adults with Aphasia).

Erätauon lähestymistapa on dialogi

Se tarkoittaa rakentavaa ja tasavertaista tapaa keskustella. Dialogi lähtee rakentumaan tavastamme kohdata muut: arvostuksella ja ilman oletuksia. Keskustelijat, jotka kohtaavat arjessaan näkyvien tai toiminnallisten piirteidensä vuoksi ennakkoluuloja, joutuvat kuitenkin ponnistelemaan jo päästäkseen keskustelun starttiviivalla muiden viereen, tasavertaiseen asemaan. Pitäisi huomioida kommunikatiivinen saavutettavuus siis jo ennen keskustelun alkua.

Kommunikatiivinen saavutettavuus keskustelussa

Itse ajattelisin Esteettömän erätauon olevan yhdistelmä kahdesta hyvin samantapaisesta lähestymistavasta, erätauko -menetelmästä ja SCA™-viitekehyksestä. Ja, että niiden yhteiskäyttönä mahdollistuu saavutettava dialogi.

Erätauko on kehitetty yhteiskunnallisten keskustelujen käymiseksi rakentavasti. SCA™ taas on kehitetty merkityksellisten keskustelujen mahdollistumiseen kommunikaation haastamissa tilanteissa. Erätauko tuo esille mistä hyvä keskustelu rakentuu ja mitä siinä pitäisi huomioida. SCA™ taas tuo keinot hyvän keskustelun rakentamiseen sekä konkreettisia mahdollisuuksia muuttaa huomiot todelliseksi toiminnaksi.

Keskustelun kommunikatiivinen saavutettavuus rakentuu siitä, että kohtaamme toisemme arvostuksella. Kaikilla keskustelijoilla tulee olla koko keskustelun mahdollisuus ilmaista itseään (ulos) ja ymmärtää muita (sisään). Kommunikatiivinen saavutettavuus pitää sisällään myös yhteisymmärryksen vastuun eli yhdessä varmistamme ymmärtäneemme toisemme oikein (varmistus).

Hyvässä keskustelussa otamme yhdessä vastuun kokonaisuudesta. Huomioimme, että itsellä ja muilla toimii sisään, ulos, varmistus, koska tiedämme sen merkityksen. Näitä 4 asiaa voisi pitää keskustelun apuväline-luokkina. Kukin sisältäen äärettömän monta apuvälinettä.

Mistä aloitetaan? =)

Yhdessä on enemmän!

Lue blogitekstin pidempi versio osoitteesta https://intonaattorit.fi/hyva-keskustelu-rakentuu-yhdessa/

Elisa Johansson, Intonaattorit

Blogin on kirjoittanut Intonaattorit Oy:n perustaja ja aikuisneurologinen puheterapeutti Elisa Johansson.

Intonaattorit Oy tuottaa aikuispuheterapiapalveluita sekä koulutuksia erityisesti terveydenhuollon tarpeisiin. Lue lisää SCA™-viitekehyksestä ja tutustu saavutettavan kommunikaation koulutuspalveluihimme www.intonaattorit.fi Erätauosta löydät lisätietoja https://www.eratauko.fi/ . Hyvin sanottu -hankkeen toimijaksi ovat tervetulleita pienet ja suuret yhteistyötahot, tästä ja hankkeesta lisää https://yle.fi/aihe/hyvin-sanottu

_______________________________________________________________________________________

Tervetuloa kuuntelemaan esteetöntä erätauko keskustelua aiheella ”Työelämä tänään”.
Välittömästi keskustelujen jälkeen olet tervetullut kommentoimaan, kysymään ja keskustelemaan kanssamme Invalidiliiton messuosaston keskustelunurkkaan.

  • Keskiviikkona 11.5 ohjelmalavalla klo 11-11.30
  • Torstaina 12.5 striimilavalla klo 11.30-12

 

Apuvälinemessut 11.-13.5.2022 Helsingin Messukeskuksessa.

Ammattilaiset pääsevät messuille veloituksetta rekisteröitymällä kävijäksi netissä. Yleisön messuliput 10€. Klikkaa itsesi mukaan messuille messuinfo-sivulta!

Messuinfo kävijälle

Blogin etusivuille