Skip to content

Apuväline-tapahtuman blogi 2.11.2023

Fysioline Fesia Walk, iäkkäämpi nainen kävelee rollaattorin ja sähköstimulaatiolaitteen avulla

Toiminnallinen sähköstimulaatio neurologisessa kuntoutuksessa

Fysiolinen Fesia Walk on apuvälinekäyttöön hyväksytty alaraajan sähköstimulaatiolaite, joka lisättiin apuvälinesuosituksiin alkuvuodesta. Sähköstimulaation avulla voidaan saada aikaan liikettä, rentouttaa raajaa ja aktivoida lihasta.

Toiminnallista sähköstimulaatiota (FES = functional eletrical stimulation) käytetään neurologisessa kuntoutuksessa toimintakyvyn parantamiseen.

Fysiolinen valikoimassa on sekä alaraajakuntoutukseen tarkoitettu Fesia Walk että yläraajakuntoutukseen tarkoitettu Fesia Grasp. Fesia Walk on ollut vuoden 2023 alusta lähtien myös apuvälinekäytössä, kun valtakunnalliset apuvälinesuositukset päivitettiin ja sähköstimulaatio lisättiin listalle.

– Sähköstimulaatio eroaa perinteisistä passiivisista apuvälineistä, sillä sähköstimulaatio on toiminnallista ja parantaa koko ajan potilaan toimintakykyä.
Toinen hyöty on siinä, että Fesiasta ei ole erikseen esimerkiksi lasten ja aikuisten kokoja, vaan yksi ja sama laite sopii kaikenikäisille ja -kokoisille. Näin ollen laite ei käy käyttäjälleen pieneksi, vaan sama laite käy läpi elämän, ja kliinisessä käytössä yksi laite käy kaikille potilaille, kertoo Fysiolinen myyntipäällikkö Vesa Silvan.

Miten toimii?

Neurologisen oirekuvan myötä hermoston kyky tuottaa liikettä häiriintyy. Sähköstimulaatio voi opettaa esimerkiksi liikkeen aikaansaamista, rentouttaa raajaa tai aktivoida lihasta.

Fesia-laitteiden avulla sähköstimulaatio saadaan automaattisesti oikeaan kohtaan, mikä saa aikaan liikkeen, kuten vaikkapa nilkan koukistumisen, ojentumisen, inversion tai eversion. Esimerkiksi kävelykuntoutuksessa etenkin nilkan ojennuksen stimulointi edistää eteenpäin suuntautuvaa liikettä ja normaalimpaa kävelyä. Kun liike saadaan aikaan, aivot oppivat toistojen kautta, että liike on mahdollinen.

– Sähköstimulaation avulla voidaan siis uudelleen kouluttaa aivoja, jotta aivot ja hermosto oppivat tekemään liikkeen myöhemmin ilman laitettakin. Fesia-laitteet eivät siis pelkästään saa aikaan liikettä, vaan myös opettavat aivoille uusia liikemalleja ja parantavat jo olemassa olevia, Silvan kertoo.

Fesia Walk tuottaa sähköstimulaation suoraan lihakseen ja stimuloi samalla alaraajan hermoa, Fesia Grasp puolestaan stimuloi yläraajan lihaksia.

Helppokäyttöinen

Fesia Walk ja Grasp ovat helppokäyttöisiä. Kliinisessä käytössä laitetta voidaan ohjata tabletilla. Yhdellä tabletilla voidaan käyttää useita Fesia-laitteita, Silvan kertoo.

– Jos käytössä on laite, jolla tehdään arvioita, siihen voidaan ohjelmoida helposti potilaan tiedot ja ohjelmat, hän jatkaa.

Kotikäytössä kuntoutuja saa laitteen itse päälle puhelimellaan. Puhelimeen ladattava sovellus on helppokäyttöinen ja suomenkielinen.

–  Laitteessa on merkinnät siitä, mihin kohtaan se laitetaan. Sitten käyttäjä avaa puhelimestaan sovelluksen ja painaa ”aloita kävely”, jolloin kävely alkaa, Silvan kertoo Fesia Walkista.

Kenelle FES-hoito sopii?

Molemmat Fesia-laitteet ovat käytössä neurologisessa kuntoutuksessa. Silvan kertoo, että sähköstimulaation hyödyistä on näyttöä esimerkiksi aivoverenkiertohäiriöiden, selkäydinvammojen, MS-taudin ja CP-vammaisten kuntouttamisessa.

Alaraajakuntoutukseen kehitetty Fesia Walk on nykyään apuvälinekäytössä.

– Valtakunnalliset apuvälinesuositukset päivitettiin vuoden 2023 alussa. Toiminnallista sähköstimulaatiota voidaan nyt suositella potilaan käyttöön arjessa, jos hän täyttää tietyt kriteerit, Silvan kertoo.

Apuvälinepuolelta on saatu paljon hyviä kokemuksia laitteen käytöstä. Toimintakyvyn parantuminen helpottaa suoriutumista arkisissa askareissa.

Fesia Walkin voi myös vuokrata suoraan Fysiolinelta apuvälinekäyttöön silloin, kun potilas ei täytä virallisia kriteerejä laitteen saamiseksi apuvälinejakelusta.

 

Vesa Silvan, Fysioline

Vesa Silvan
myyntipäällikkö, Fysioline

Teksti: Marissa Siivonen

 

Fysioline on mukana Apuväline-tapahtumassa ja kertoo kuntoutuksen uusista teknologioista myös ohjelmalavalla.

To 9.11. klo 12:40
Toiminnallisen sähköstimulaation käyttö kuntoutuksessa ja apuvälineenä
Marjo Jännes-Malm, Fysioline

Pe 10.11. klo 11:00
Teknologia kävelykuntoutuksen tukena
Marjo Jännes-Malm, Fysioline

Tervetuloa kuulolle ja keskustelemaan lisää ratkaisuista Fysiolinen asiantuntijoiden kanssa Apuväline-tapahtumaan!

Apuväline 2023 järjestetään
9.-11.11. Tampereen Messu- ja Urheilukeskuksessa

 

Aukiolot ja sisäänpääsyt

Blogin etusivulle